Besök också vår Facebookgrupp för mera trädgårdsnyheter.
Årsmötet och föreläsning om Växtbiologi
Lördagen den 18 mars höll Gotlandskretsen årsmöte i Halla bygdegård. Efter sopplunch och årsmötesförhandlingar höll Tom Ericsson ett spännande föredrag om att ”Växterna är mer lika oss än vi tror!” Hela materialet återfinns i en artikel om Växtbiologi som Tom författat och som getts ut av Riksförbundet Svensk Trädgård. Den finns att beställa på förbundets hemsida: https://svensktradgard.se/produktsidor/sartryck/vaxtbiologi/
Tack till alla som deltog under dagen och bidrog till en trevlig eftermiddag!
Text: Helena Uddholm och Mona Staflin Foto: Mona Staflin
Möte med trädgårdsvisarna den 8 februari
Sommartid visas många vackra trädgårdar upp på Gotland och några av visningarna är dedikerade till oss trädgårdsamatörer. Denna vinterkalla onsdagskväll mötte ett antal trädgårdsvisare upp tillsammans med styrelsen för att dela med sig av erfarenheter, goda råd och önskemål inför de kommande visningarna. Det blev en mycket trevlig sammankomst med god soppa och glada diskussioner. Nya trädgårdsvisare fick tips och råd inför framtida visningar och styrelsen fick uppslag om hur vi kan bistå och samverka i arbetet.
Tack till alla trädgårdsvisare som visar sina trädgårdar och inspirerar oss i föreningen!
Text och bild: Helena Uddholm
Fröbytardagen den 21 januari
Tack alla ni som kom och delade med er av ert överflöd, det blev en eftermiddag som var över förväntan.
Under tiden som vi fikade så delade vår "fröguru" Elisabeth Johansson frikostigt med sig av sina erfarenheter och sin kunskap om fröplantering. Efter detta så minglade vi runt de brickor som var utställda och som var fyllda med allt från fröpåsar, pelargonsticklingar, plantor, nötter och kvistar från vinrankor. Allt försvann och vi gick alla hem med nya förväntningar i fickorna.
Det finns funderingar på någon form av uppföljning på temat fröer så håll ögonen öppna på mejlen, hemsidan och facebook.
"Jag tror att fler än jag kom hem från fröbytardagen med detta i sina fickor". Text och Bild: Lena Rydberg
Årets frölista finns nu tillgänglig!
Nordiska Trädgårdar den 30 mars till 2 april 2023 på mässan i Älvsjö - planering
Planeringen av STA:s monter på Nordiska Trädgårdar den 30 mars till 2 april 2023 på mässan i Älvsjö är nu i full gång.
Fokus kommer att vara på rådgivning, information om vår verksamhet och fröbaren. Det kommer också finnas ett växtlotteri som vanligt och växtförsäljning som är en mycket uppskattad del av aktiviteterna i montern och drar många besökare.
Vi önskar att så många av STA:s medlemmar som vill och har möjlighet kommer och säljer sina egenproducerade växter. Det betyder inte att ni måste stå på mässan hela tiden utan försäljningen kan ske med hjälp av de medlemmar som kommer att bemanna montern.
Du som är intresserad och vill vara med som säljare kan anmäla det till Charlotte Östring, charlotte.postring@yahoo.se, senast 31 januari. Själva organisationen av försäljningen och även om vi måste begränsa antalet plantor per försäljare kommer ju delvis bero på hur många som är intresserade.
Man får naturligtvis räkna med att vid slutet mars/början av april är inte plantorna så stora, men om de presenteras på rätt sätt och med tanke på de som är intresserade av att handla så tror jag inte att de behöver vara det.
Många medlemmar i kretsen odlar fram egna plantor och säkert finns det flera av er som tycker att det här skulle vara ett roligt, lärorikt och utmanande tillfälle.
Information om kommande vårprogram
Kära trädgårdsamatör!
Vårens program är snart klart i sin helhet och vi vill dessförinnan tipsa dig om två arrangemang som vi hoppas kommer att intressera dig.
Frö- och sticklings-bytar-dag
Lördagen den 21 januari är du välkommen till Vita Huset i Visby mellan kl 13.00 och 15.00. I början av året börjar vi att köpa frön till en hel del vackra växter som vi vill ha i våra trädgårdar. I regel är det betydligt fler frön än vad vi tycker att det finns anledning att dra upp. Ta med dig överskottet av de frön, eller sticklingar, som du tänker skulle kunna glädja någon annan nu när du har sått de antal frön, eller fått fart på de sticklingar som du vill ha.
Två av våra mycket kunniga medlemmar, Elisabeth Johansson och Eva Gisslander, kommer att finnas på plats för att dela med sig av sina kunskaper och bistå med goda råd.
Inför sommarens trädgårdsvandringar
Det står inte på förrän det är hög tid för sommarens populära trädgårdsvandringar. Tack vare ett antal generösa trädgårdsägare tillika trädgårdsamatörer har vi under åren fått tillfälle att besöka många olika trädgårdar som har bjudit på olika upplevelser.
Inför sommaren hoppas vi att några fler har lust att ansluta sig till den skaran, vi vet att det finns så otroligt många fina och spännande trädgårdar, såväl stora som små, under uppväxt eller etablerade sedan länge, traditionella som nytänkande.
Vi har några idéer inför sommaren som vi skulle vilja prata med både våra nuvarande och nya trädgårdsvisare/värdar om och hoppas att du som kan tänka dig att visa upp din trädgård sommaren 2023 kan komma på ett möte med oss onsdagen den 8 februari kl 18.00 i Vita Huset i Visby.
Vi bjuder på en tallrik soppa och ett gott bröd samt kaffe. Hör av dig senast 30 januari på [javascript protected email address] så vi kan planera den enkla måltiden.
Kransbindningen den 14-15 december är inställd
p g a för få anmälningar
Trädgårdsvandring hos Camilla Knekta och Staffan Gottberg den 11/9
Det var en solig valdag som 8 trädgårdsamatörer besökte Camillas och Staffans vackra trädgård i Visby. Den 880 kvm stora trädgården innehåller en mångfald av träd, buskar och gräs. Fokus är på grönska som ska vara över vintern och formen är varierande både på höjden och bredden. Då trädgården togs över år 2004 bestod den mest av gräsmattor. Nu är den indelad i flertalet gömda trädgårdsrum som gör att ytan känns mycket större och dessutom mycket rofylld. Mycket sten, flera statyer och sittplatser ger platsen en spännande inramning. En höjdpunkt är också den inramade kryddträdgården som innehåller det mesta i kryddväg.
Tack för att vi fick besöka denna vackra oas!
Text och bild: Helena Uddholm
Medlemsresa till Blekinge 26-28 augusti 2022
I slutet av augusti gav sig 19 av föreningens medlemmar iväg på en fantastiskt lyckad bussresa till Blekinge. Med på resan var också busschauffören Peter Andersson som fick ett riktigt utmanade veckoslut när flera av besöken innebar små smala vägar med mycket vegetation.
Läs hela reseberättelsen här.
Text och bild: Mona Staflin
Oxabackens trädgård, långt ute på Tornhamnslandet i Karlskrona skärgård, Hotell Villa Vesta, alldeles intill Ronnebyån och konstnärsparet Birgitta Liljedahl Anderssons och Eric Anderssons trädgård
Svenmanska parken i Bräkne-Hoby där STA Blekingekretsen har ett pågående projekt med en trädgård som anlades 1952 och landskapsartitekterna Eva och Roland Gustavssons trädgård.
Ulla och Åke Perssons typiskt blekingska trädgård i Bräkne-Hoby, Tädgårdsmässa i Ronneby brunnspark och Demånes Värld i Edestad där vi träffade konstnären Susanne Demåne
Föreläsning om lin den 27 augusti
Trädgårdsvandring hos Ulla Lindell i Sanda den 21 augusti
Tack Ulla för att du visade din fina trädgård för 10 st glada trädgårdsamatörer. Ulla berättade att när hon för 18 år sedan fick den vackra tomten vid havet i Sanda var det tallskog där. Det har huggits ner 120 tallar och istället gjorts rabatter och planterats många olika lövträd och buskar. Ulla har satsat på växter som trivs i torr och sandig miljö så som vresros, lammöron och fetknoppsväxter, många stenar i och kring rabatterna, en vacker stenmur att sitta på. Allt skapar en stämningsfull trädgård med mycket att upptäcka. Vandringen avslutades med dryck på den stora altanen med utsikt över havet.
Text och bild: Louise Hemph
Besök på Tjeldervik gård den 9 augusti
I tisdags hade vi den exklusiva förmånen att får besöka Tjeldervikgård där Matilda Svahn driver ett andelsjordbruk i ekologisk anda.
Det var en fröjd att vandra runt bland alla grönsaker och höra henne berätta om sina odlingar och sina tankar om det som växter och det vi äter.
Många odlingstips och aha upplevelser bjöds det på och vi fick även se hennes potatisplockare "in action" och en påse potatis av sorten Connect fick vi alla med oss hem.
Tack Matilda för en proffsig, rolig och lärorik kväll i dina grönsaksrader.
Text: Lena Rydberg Foto: Samuel Lundin
Trädgårdsvandring den 27 juli i Valleviken
Denna dag var vi inbjudna till Pia Branders lummiga trädgård på Hamnbacken i Valleviken. Familjen flyttade hit för åtta år sedan och då bestod trädgården av fruktträd och en stor gräsmatta. Pia började med att bygga upp perennrabatter och fortsatte sedan med örter. Ett vackert hembyggt växthus och en porlande damm pryder numera också platsen. De gamla äppel- och päronträden bidrar till lummigheten, det äldsta trädet tros vara av sorten Stenkyrka. Stort fokus idag ligger på att locka pollinatörer och i trädgården finns både insektshotell och fjärilsbad. Besök gärna Pias Instagramkonto: "Min trädgård på Gotland".
Text och bild: Helena Uddholm
Trädgårdsvandring på Spadmurklan den 23 juli
Den 23 juli bjöd Elisabeth Johansson och Birgitta Andersson in till visning av sina odlingar i Spadmurklans koloniområde! Elva medlemmar tog chansen att inspireras och trots oroväckande mörka moln höll vi oss torra. Två mycket olika odlingar där Elisabeth fokuserar på blommor som lockar pollinationer av alla sorter från tidig vår till sen höst. Birgitta odlar främst ätbart, med allt från spaljerade fruktträd och bärbuskar till prydliga rader av jordgubbar, sparris, majs, kål och mycket annat. Tack för en trevlig eftermiddag!
Text och bild: Mona Staflin
Trädgårdsvandring i Fole den 20 juli
Tack Monica Damberg Björling för en inspirerande rundvandring i din trädgård! Tolv medlemmar fick njuta av kvällssolen denna varma dag i en trädgård som till stor del fokuserar på det ätbara, utan att ge avkall på blomsterprakten. Många tips på hur man får en sandjord att prunka med bland annat finurliga bevattningssystem och täckodling.
Text och bild: Mona Staflin
Trädgårdsvandring i Kräklingbo den 16 juli
I lördags fick vi äran att besöka Anneli Alfströms trädgård i Kräklingbo. Dagen bjöd på sol och lagom värme. Anneli har en stor och välskött trädgård med många rum. Den innehåller mycket träd och buskar av alla de slag.
Tack Anneli för den guidade turen i ditt paradis. Text och bild: Lena Rydberg
Trädgårdsvandring i Rute den 2 juli
Lördag den 2 juli i en trädgård med många olika rum, överraskande inslag såsom ett litet läsrum som blev till av fönster som blev över vid renovering av verandan och ett litet "spa" hittade vi också mängder med växter, endast perenna, och bland annat över 400 rosor samt en genial kompost. Det var Gisela och Heiner Norbergs vänliga trädgård i Valleviken vi besökte.
Text och bild: Lillemor Rehnberg
Trädgårdsvandring i Atlingbo den 21 juni
På sommarens längsta dag öppnade Helena och Staffan Andreff-Laurin upp sin trädgård vid Isums i Atlingbo för 12 av STA:s medlemmar. Vi fick uppleva en trädgård som med stor varsamhet och hänsyn till tidigare historia utvecklats, t.ex har ett slånbärsbuskage stammats upp och formats till en japansk inspirerad oas. Rosor, pioner, paradisbuskar, jasmin i full blom tillsammans med små hemliga bersåer och skulpturer i grönskan gjorde denna visning magisk. Vi fick också en kulturhistorisk berättelse om gården och en visning av gårdens äldsta hus fyllt med spår av tidigare generationer och av Helenas och Staffans skulpturer och konst. Vill man uppleva stämningen i detta hus finns möjlighet att boka bord på en liten exklusiv restaurang som drivs av sonen, sök på "Isums Vänner”på nätet för mer information.
Text och bild: Lousie Hemph
Vandring i Spadmurklans koloniträdgård 14 juni
En härlig försommarkväll kröntes med en stillsam vandring i Spadmurklans koloniträdgård. Elisabeth och Birgitta visade oss sina fantastiska lotter. Det perenna linet som egentligen hade huvudnumret i kväll hade dragit sig tillbaka för dagen. Men en mängd olika aklejor, pioner, vallmo många andra skönheter stod i full blom. Här fanns också bär och grönsaker och ett litet växthus fullt med tomatplantor. Stort tack till Elisabeth och Birgitta för besöket i era fina lotter!
Text och bild: Lillemor Rehnberg
Pionvandring hos Gunnar Johansson
Söndagen den 12 juni välkomnades trädgårdsamatörerna till Gunnars pionträdgård i Hemse. I den vackra trädgården växer 175 olika pionsorter, som Gunnar samlat sen 2011. Pionerna köps in bl a från Holland och i "Artrundeln" finns pioner från flera länder, bl a Serbien, Spanien och Grekland (Rhodos). Men Gunnar bedriver även egen odling och de besökande fick möjlighet att köpa både frön och färdiga plantor. Kaffet intogs under skuggande träd, vilket var välkommet denna soliga och varma dag.
Text och bild: Helena Uddholm
Postelegans, Scarlet O'Hara och Moonrise
Trädgårdsvandring hos Bremers i Bläse
Den 11 juni öppnade Tore och Gunilla Bremer i Bläse sin trädgård för föreningens medlemmar. Det blev en intim och inspirerande vandring bland såväl exotiska som inhemska växter.
Text och bild: Mona Staflin
Växtmarknaden i Tofta den 6 juni
Nationaldagen bjöd på strålande sol och bara ljumma, sköna vindar. Sex medlemmar valde att sälja sina växter denna dag när vi för första gången hade växtmarknad hos Hembutiken i Tofta. Kaféet och butiken hade extra öppet just denna dag och det var glädjande många som hade hittat dit och fyndade.
Text och bild: Lena Rydberg
Trädgårdsresan den 26 augusti
Trädgårdsamatörerna Gotland har bjudit in sina medlemmar till en trädgårdsresa till Blekinge i sommar. Vi åker fredagen den 26/8 kl. 7.30 från Visby till Oskarshamn och återvänder hem till Visby söndagen den 28/8 kl. 23.05. Utförligare information finns i medlemsutskicken.
Resan är nu fullbokad.