Aktuellt

Remonthagen 17 juni 2018

Trädgårdsvisningen i Remonthagen begåvades med vackert väder, jättefina kolonilotter, vackra växter och fantasifulla byggnadsverk. Tyvärr med få besökare p.g.a konkurrensen från Gotland Trädgårdsön som hade visningar över hela ön under dagen. Nedan några bilder från Remonthagens koloniträdgårdar.

Text och bild Stig Larsson

Levande fossil från urtiden: ett Ginkoträd. Blodfläderbuske. Vackert redskapsskjul.

Gullevi Dahlbys torrabatt med blommande Lammöron. Spännande och namnlös perenn. Vackert vindskydd av återanvänt material.

Invigning av Trädgårdsveckan på Gotland 

Den 16 juni stod vi på Paviljongsplan i Visby och sålde växter, pratade med besökare och värvade nya medlemmar till kretsen.  Riktigt roligt att träffa människor från fastlandet och även besökare från Belgien, Norge, Tyskland och England.  Fin stämning och och nöjda säljare. Trädgårdsveckan på Gotland är invigd och vi gläds åt blomprakten på vår ö. 

Text och foto: Elisabeth Johansson

 

TrädgårdsAmatörernas dag den 6 juni

Vi firade TrädgårdsAmatörernas dag med växtmarknad på Krokstäde Tröskvandring i Tofta. Välbesökt, ca 250 personer, många säljare, fina växter, lotteri och medlemsvärvning.

Härlig stämning och många roliga samtal.

För en kort stund riktades intresset mot mitt högra underben eftersom en sotmätarfjäril parkerat sig där. Ivrigt mobilfotograferad. Ingen av hade någonsin sett en sådan tidigare.

Tack allesamman som gjorde dagen till ett härligt minne!!

Text och foton Elisabeth Johansson.

Sotmätarfjäril                                                  Vinstbord

Säljbord

 

 

 

Trädgårdsvandring i pionskogen i Burgsvik 3 juni 2018 hos Gunvor och Gustav Bering

Förutom hundratals pioner har de 300 olika buskar och träd i en stor park. De flesta pionerna var överblommade på grund av det extrema vädret som varit hela maj månad. Man kan utan svårighet fylla en hel dag med bara att titta på alla buskar och träd. Fler foton finns på denna sida.

Foto Elisabeth Johansson

 

 

Trädgårdsresan 25-27 maj 2018

STA Gotlandskretsen samlade 11 stycken deltagare till årets trädgårdsresa som åkte på besök till några av Södermanlands finaste trädgårdar. Naturen vi åkte igenom liknade Norrland med mycket granskog, många småsjöar samt långa backar. Vår resa råkade sammanfalla med årets Rhododendronblomning som fanns överallt. Mycket mäktigt att se.

Vi blev mycket generöst omhändertagna på alla trädgårdarna med personlig guidning samt fika där vi kunde slappna av och diskutera trädgård med ägarna och med varann. Alla trädgårdarna som vi besökte hade spännande arkitektur med nivåskillnader, storsten, vattenkonst, uppstammade träd och surjordsplanteringar. Dessutom hade de väldigt bekväma och vackra trädgårdsmöbler. Flera hade även växtloppis med trädgårdens överskott och på ett ställe mycket vackra väggskåp till salu.

Mycket inspiration gavs med originella lösningar på utsmyckning och tomtplanering samt vandrande skuggor. Tomterna såg mycket större ut än vad de var med upphöjda rabatter och olika material på gångarna. Väldigt många detaljer var det att ta vara på. Många studiebesök blev det att minnas och kanske att försöka kopiera i den egna hemträdgården. Nästa trädgårdsresa kan vara till samma trädgårdar under en annan månad för att uppleva variationen.

Stort tack till alla som öppnade upp sina hemträdgårdar för oss, Linuddens Handelsträdgård som fyllde våra bilar med inköpta växter samt alla medresenärer och vår researrangör Elisabeth Johansson.

Bilderna kan ses i större version på denna sida.

Text och bild: Stig Larsson

 

 

Trädgårdsvandring hos Eva Samuelsson, Snevide Havdhem den 18 maj

Foto Elisabeth Johansson

 

 

 

Trädgårdsvandring hos Susanne Grefberg i Lokrume den 17 maj

Fler foton kan ses på denna sida.

Foto: Elisabeth Johansson

 

 

Kundafton hos Kryddsmedjan, Visby den 15 maj

Foto: Agneta Larsson

 

 

Vöxtmarknad på Hovendroven i Ekeby den 10 maj

En underbar försommardag i Ekeby , bland vitsippor och glada försäljare! Växtmarknaden gick bra, kanske inte så många besökare vi önskat, men ca 75-100 gissar jag. Alltid roligt att träffa så många trädgårdsintresserade människor! En lyckad dag!

 

Text och foto: Gullevi Dahlby

 

Foto: Agneta Larsson

 

Möt våren hos Anders Andersson Hejde den 6 maj

Foto Eva-Lisa Arvidsson

 

 

 

Vårmarknad i Garda vid källingknuten den 1 maj

Vädret var bra och ca 140 st kom dit och tittade och köpte växter och annat som fanns på marknaden. Bra musik fick vi lyssna till också. En trevlig, solig dag.

Text och bild: Eva Gisslander

 

 

TrädgårdsAmatörernas växtmarknad på Stafva gård i Barlingbo 28 april

Säsongens premiärmarknad blev vädermässigt mycket bra. Sex stycken växtsäljare hade bullat upp sina hemmaförökade växter av bra kvalité och säker proviniens. Patrik Hade öppnade upp serveringen för lunch och kaffe. Men tyvärr hade endast ett fåtal besökare letat sig fram till marknadsplatsen. Nästa växtmarkand blir på Kälingknuten i Garda den 1 maj.

Text och bild Stig Larsson

 

Foto Elisabeth Johansson

 

Utflykt i den största trädgården 22 april

Vi är många som ’snöar in’ på olika blommor och ibland glömmer vi den fantastiska resurs vi har i vår egen närnatur. I samband med en utflykt för att skåda fågel hittade jag några fantastiska bestånd av Hepatica nobilis, rosa och blå blåsippor samt Anemone ranunculoides, gulsippa.

 

 

Studiecirkeln ’Från frö till planta’

Kursträff nr 2 den 21 april där vi ägnade oss åt sådder av varmgroende frön och luktärter. Vi pratade om att blanda egen planteringsjord och skola ut små plantor av Codonopsis, Campanula och Platycodon. Vi förundrades över grobarheten i fröna som såddes i mitten av januari 2018 och som stått ute i pallkragar sedan dess. Många sådder fördelades för ’omkrukning’. Ny träff i vecka 19/20 -18.

 

Våra sådder

 

Medlemskväll på Follingbo Trädgård den 18 april

Kretsen var inbjuden att få titta omkring i växthus, ute på säljbord och på det som fanns planterat i pallkragar. En stor leverans av buskar och träd kommer under vecka 17.

Foton Elisabeth Johansson

 

 

 

Blombindningskursen den 15 april 2018

 

Föreläsning om liljor den 9 april

Lagom att vårvärmen återvänt hade kretsen inbjudit till en föreläsning om liljor, samt försäljning av lökar. Föreläsare var Peter Möller, ”Liljemanden” från Danmark, som förgyllde vår kväll. Föredömlig power point bildvisning med föredraget översatt till svenska. Det blev många aha-upplevelser när det gäller knep att få liljorna att växa till sig, krav på växtplats, planteringstid och bekämpning av den vackra men ack så förödande liljebaggen. Under pausen började försäljningen av lökarna, som är redo att planteras inom den närmaste veckan. Som alltid hög stämning med mycket erfarenhetsutbyte, skratt och sorl. Håll ögonen öppna när du passerar en ’amatörträdgård’, då får du säkert se blomprakten från inköpta liljelökar under den kommande sommaren.

 

Lökar till försäljning och Peter Möller in action.

 

Föredrag om trädgårdsorkidéer

Lördag 10 februari träffades vi och lyssnade på Håkan Stenström, Sköldinge när han föreläste om Trädgårdsorkidéer.

En fantastisk bildkavalkad från hans egna trädgård, för att åskådliggöra bra växtmiljöer. Verkligen så pedagogiskt upplagt där hela trädgårdsåret för orkidéerna dokumenterats. Tips på hur vi undviker de svåraste fallgroparna och praktiska anvisningar om härdighet, jordval och plantering.

Efter obligatoriskt fika och lotteridragning bjöd Håkan på en bonusdelning, bilder från ’ Bakom Kinas kulisser’ . Bilder tagna från miljöer som vi som ordinära turister aldrig möter. Håkan har gjort 10 resor till detta stora fascinerande land. Bilder som berörde, var tankeväckande och överraskande.

En fantastisk eftermiddag tillsammans med intresserade, kunskapstörstande trädgårdsvänner. Tack alla som bidrog med frågor och reflektioner och särskilt tack till Håkan Stenström, som även lånat ut alla foton till detta inlägg på hemsidan!

 

Härdighet, jorden och plantering

 

 

Bilder från Kina

 

 

Föredrag om trädgårdsresa till Cotswolds den 3/2

Terminens första föredrag där även allmänheten var inbjuden gick av stapeln den 3 februari. Eva Gisslander och Anders Andersson gjorde en resa till Cotswolds i England juni/juli 2017. Nu presenterade de, med ord och bild, alla trädgårdar de besökte – ett 15-tal inalles. Det var inga små villatomter precis. Oerhört vackra miljöer med många spännande växtval, utsmyckningar och mängder av tips och inspiration. Tusen tack för att vi fick dela resan med er!

 

 

 

 

Den 13 januari startade vi upp studiecirkeln ”Från Frö till Planta”

Vi är 17 deltagare som sår fröer från perenna växte. Ett 80-tal olika sorter av örter, träd och buskar. Vi har köpt fröer, fått av andra medlemmar och samlat själva. Det är allt från klätterklockor, pioner, lönnar, granar, valnötter och vårlökar. Liljegruppen omfattar många olika sorter. Alla deltagare har prioriterat 15 sorter. Deltagarna kommer i sinom tid få plantor och eventuellt överskott tillfaller vår krets, att hamna på vinstbordet eller till försäljning. Alla sådder hamnade ute i snö och kyla i skydd av pallkragar och skuggväv, så att inte kråkfåglarna plockar bort etiketterna. Nu utrustar vi oss med en stor portion tålamod och väntar på att fröerna skall gro. Somligt kommer inte att visa sig förrän sommaren 2019. 21 april blir nästa träff. Då sår vi gruppen varmgroende fröer samt pratar om hur vi kan blanda egen planteringsjord.

 

 

 

 

Vårens och sommarens program 2018

finns nu tillgängligt under program. Programmet skickas också ut till samtliga medlemmar.