Aktuellt

Besök också vår Facebookgrupp för mera trädgårdsnyheter.

Saknade medlemsbrev

Vi får ibland klagomål från våra medlemmar att de inte får våra medlemsbrev eller annan info från oss. Orsaken till att info inte kommer fram beror oftast på att den hamnar i skräpposten. Vi ber därför alla som saknar våra medlemsbrev att kolla skräpposten då och då. Behöver du hjälp kontakta oss på:

info@tradgardsamatorerna-gotland.se

 

Frö - och sticklingsbytardag den 20 januari

Drygt 20 entusiastiska medlemmar dök upp i Vita huset då vi hade sticklings- och fröbytardag lördagen den 20 januari. Dagen inleddes med information från vår tidigare ordföranden och guru Elisabeth Johansson . Vi fick lära oss dynamiken runt ett frö och gavs många värdefulla tips om frösådder och stratifiering. T ex en frösådd som ska bevaras utomhus för stratifiering mår bra att först vistas ett dygn inomhus för frön att ta fäste. Deltagarna fick sen botanisera bland den mångfald av fröer som alla bidragit med, från ovanliga till mycket vanliga som ringblommor och solrosor. Några sticklingar, dahliaknölar och trädgårdsböcker stod också till buds. Plastkrukor i en låda fick en strykande åtgång.

Några nya medlemmar anslöt sig denna dag vilket vi tycker är mycket roligt. Liksom ett nästan länsat bord vid dagens slut.

Text och bild: Helena Uddholm

 

 

 

Trädgårdsamatörernas julavslutning

Måndagen den 11 december samlades trots det dåliga vädret ett antal medlemmar i Gotlands Trädgårdsamatörer för en julavslutning med fika och reflektion över det gångna året. Deltagarna berättade med inlevelse om sina trädgårdspärlor – allt från favoritblommor, trädgårdshändelser, specifika arter och vad som inte lyckats särskilt bra detta speciella år med ömsom torka och regn. Det har varit ett händelserikt år med många bra föreläsningar, växtvisningar och växtmarknader.

Tack för ett gott fika och tack till alla deltagare för trevliga berättelser.

 

Foto: Mona Staflin

                             Foto: Ulrika Friman - Favoriter i trädgården

 

 

Nu är årets frölista här!  Beställ från fröförmedlingen

 

Föreläsning om invasiva växter den 17 oktober

Tack Tiina Kumpula, Länsstyrelsen Gotland, för en mycket intressant och lärorik kväll på temat invasiva växter! Jättekul att så många trädgårdsvänner var på plats och det blev många frågor, funderingar och resonemang kring hur man ska/bör/kan tänka när det kommer till valet av växter i våra trädgårdar.

Vid nästa föreläsning, 23 november, gästas vi av Pojkarna på Majstre. Missa inte det! Våra föreläsningar är öppna för alla, inte bara STA-medlemmar. Välkomna!

Text och bild: Mona Staflin

 

 

Besök på Liste gård

15 trädgårdsamatörer mötte upp på Liste gård den 17 september, en perfekt dag ur vädersynpunkt för ett besök. Trädgårdsmästare Emma Remén med bistånd av Maria Nitz och gårdens ägare Christina Sundkvist informerade oss om dahliaodling. Vi fick lära oss mycket matnyttigt, t ex hur man vinterlagrar dahliaknölar. Och att behandling med vitlök och svartpeppar är bra mot ohyra som t ex tvestjärtar. Dessa är förvisso nyttodjur men passar bättre i komposten än i dahliarabatten. Vi fick vandra genom den fantastiska odlingen och fick också se snittblomsodlingen. På gården finns också ett vandrarhem, ett café och ett blomsterland med självplock och galleri. Se mer om Liste gård på : https://listegard.se/om-liste-gard/

Vi tackar för besöket och hoppas snart få komma åter. Text och bild: Helena Uddholm

 

Benmjöl till försäljning

Nu finns det möjlighet för våra medlemmar att köpa pelleterat benmjöl billigt. Föreningen kommer inte att sälja små förpackningar i år utan man köper en hel säck (gå gärna ihop några stycken). Säckarna är på 25 kg och kostar 670 kronor. Kontakta Susanne Grefberg direkt för beställning. Hon tar emot beställningar från nu och fram till vecka 37. Det brukar vara 3 veckors leveranstid så leverans sker i slutet av vecka 41.Beställningen görs på Susannes mail susanne@grefsta.se och glöm inte att ange ditt mobilnummer.

 

Torrt och frodigt, anläggning av torra miljöer – föreläsning med Peter Korn

Stockholmskretsen har bjudit in Trädgårdsamatörerna på Gotland till en föreläsning med Peter Korn om tekniker och växtval för odling i torra lägen och med minimal vattenförbrukning.

Peter är väl känd bland många trädgårdsamatörer för sitt arbete med att i sina trädgårdar återskapa de för växterna naturliga förutsättningarna beroende på deras ursprung. Boken Peter Korns Trädgård – Odling på växternas villkor, kan beställas från korns.garden@gmail.com

Tid: Lördagen den 16 september, 13.00 – 15.00

Föredraget börjar 13.00 men kom gärna i god tid för att undvika kö i entrén och mingla med trädgårdsvänner. Vi är på plats från 12:00.

Ta gärna med någon eller några växter till lotteri/auktion.  

Lokal: Alviks kulturhus, Nockebysalen eller Zoom, länk kommer efter anmälan. Gustavslundsvägen 168A. T-bana eller tvärbanan till Alvik. www.alvikskulturhus.se.

Pris: 70 kr (Zoom 50 kr, betala senast torsdag, swish: 1233467982)

Anmälan senast den 13 september till Stina Persson, stina.l.persson@bredband.net

 

Trädgårdsvisning den 2 juli hos Aron Johansson i Atlingbo

Besöket lockade 16 trädgårdsamatörer med särskilt intresse för fruktträd och grönsaksodling. Aron guidade oss igenom den lilla självförsörjande gården, med fokus på ätbara ettåriga och fleråriga växter. Nyfikenheten var stor och många frågor ställdes, så rundvandringen tog sin lilla tid. Med täckodling, växelbruk och ett kretsloppstänk på främst näring skapas matjord och en grönskande ätbar trädgård. I sitt projekt Bärfisens plantskola fokuserar Aron på frukt och bärväxter för gotländska förhållanden. Här kan man köpa träd och buskar och trädgårdsamatörerna får rabatt.

Tack för att vi fick komma på besök!

Text och bild: Helena Uddholm

 

Besök hos Elisabeth Löfkvist den 25 juni

Denna varma dag fick vi besöka Elisabeths nya spännande trädgård på Boge Mojner som har många ovanliga träd, buskar och perenner. I trädgården kunde vi hitta bl a kejsarträd, mammutträd, ginkoträd, mandelträd, tulpanträd, katalpa, flera olika magnolior, douglasgran och äkta kvitten. Dessutom en mångfald av blommor i alla färger. Flera plantor fanns till försäljning och många av oss besökande kunde glädjas åt att få med någon ovanlig växt hem till den egna trädgården. Stort tack till Elisabeth och hennes man som tog emot oss denna soliga dag.

Text och bild: Helena Uddholm

 

 

 

 

Trädgårdsvisningen den 14 juni

Denna dag var trädgårdsamatörerna inbjudna till Inger och Arne Rudberg i Stenkyrka.

Gården är en gammal jordbruksfastighet från 1902 där Arne är tredje generationen.  På gården finns numera linderödsgrisar och höns för egen konsumtion. Dessutom odlas ätbara växter som odlas i höga lådor. Inger guidade oss och vi fick många värdefulla tips av henne om odling och kompostering. Särskilt kålodlingarna hade fått speciella lösningar för att undvika insektsangrepp.  Det finns också ca 40 fruktträd och ungefär lika många bärbuskar på fastigheten. Äpplen som inte hinner plockas och blir till fallfrukt ges till grisarna. Mycket på gården präglas av återanvändning och återbruk. 

Trädgården kommer att visas vid ytterligare ett tillfälle under sommaren. Stort tack till Inger och Arne för att vi fick komma på besök

Text och bild: Helena Uddholm.

 

 

 

Gotländska kulturväxter och orkidéer en torsdag i april.

Den 27 april hade trädgårdsamatörerna besök av Gotlands botaniska sällskap. Ett tjugotal medlemmar mötte upp och fick höra på en mycket intressant föreläsning om Gotländska kulturväxter och orkidéer. Jörgen Pettersson och Bo Göran Johansson ledde oss igenom kulturväxternas historia. De berättade om utvecklingen av de tidiga sädesslagen som numera förekommer i flera korsningar och man kan idag inte dela upp dem i  de fyra sädesslagen. Växter som planterats i trädgårdarna under århundraden och som "smitit ut" ses numera ofta som gotländska kulturväxter. Vi har pärlhyacinter, snödroppar, gotländska gula tulpaner, gotlandssippor, kejsarkrona med mycket mera. I nutiden bör vi dock vara uppmärksamma på att vi inte introducerar invasiva växter i våra trädgårdar som kan konkurrera ut sina gotländska släktingar, t ex backsippan.

Gun Ingemansson tog vid och berättade mycket intressant om de gotländska orkideerna som t o m lockar många turister till ön. En intressant men sorglig betraktelse är att tranorna som bevistar vår ö också har lärt sig att tycka om orkideer och äter deras rötter.

Ett stort tack till Botaniska föreningen för deras intressanta och lärorika föreläsning!

Text och bild: Helena Uddholm

 

 

 

 

Årsmötet och föreläsning om Växtbiologi

Lördagen den 18 mars höll Gotlandskretsen årsmöte i Halla bygdegård. Efter sopplunch och årsmötesförhandlingar höll Tom Ericsson ett spännande föredrag om att ”Växterna är mer lika oss än vi tror!” Hela materialet återfinns i en artikel om Växtbiologi som Tom författat och som getts ut av Riksförbundet Svensk Trädgård. Den finns att beställa på förbundets hemsida: https://svensktradgard.se/produktsidor/sartryck/vaxtbiologi/

Tack till alla som deltog under dagen och bidrog till en trevlig eftermiddag!

Text: Helena Uddholm och Mona Staflin Foto: Mona Staflin

 

 

 

Möte med trädgårdsvisarna den 8 februari

Sommartid visas många vackra trädgårdar upp på Gotland och några av visningarna är dedikerade till oss trädgårdsamatörer. Denna vinterkalla onsdagskväll mötte ett antal trädgårdsvisare upp tillsammans med styrelsen för att dela med sig av erfarenheter, goda råd och önskemål inför de kommande visningarna. Det blev en mycket trevlig sammankomst med god soppa och glada diskussioner. Nya trädgårdsvisare fick tips och råd inför framtida visningar och styrelsen fick uppslag om hur vi kan bistå och samverka i arbetet.

Tack till alla trädgårdsvisare som visar sina trädgårdar och inspirerar oss i föreningen!

Text och bild: Helena Uddholm

 

 

 

Fröbytardagen den 21 januari

Tack alla ni som kom och delade med er av ert överflöd, det blev en eftermiddag som var över förväntan. 

Under tiden som vi fikade så delade vår "fröguru" Elisabeth Johansson frikostigt med sig av sina erfarenheter och sin kunskap om fröplantering. Efter detta så minglade vi runt de brickor som var utställda och som var fyllda med allt från fröpåsar, pelargonsticklingar, plantor, nötter och kvistar från vinrankor. Allt försvann och vi gick alla hem med nya förväntningar i fickorna.

Det finns funderingar på någon form av uppföljning på temat fröer så håll ögonen öppna på mejlen, hemsidan och facebook.

 

"Jag tror att fler än jag kom hem från fröbytardagen med detta i sina fickor". Text och Bild: Lena Rydberg