Aktuellt

Besök också vår Facebookgrupp för senaste nytt

 

Växtmarknad på Krusmyntagården i Västkinde lördag 2019-08-17

Krusmyntagården är en välkänd och populär samlingsplats vid havet utefter vägen mot Lummelunda. Även i år har vi nöjet att ha växtmarknad på gården.

Krusmyntagården är öppen som vanligt och vi säljer perenner ute på gården.

Varmt välkomna.

Text och bild Stig Larsson

 

 

Trädgårdsvandring 1 augusti hos Tina Nimmerfalk

Den 1 augusti samlades ett knappt tiotal medlemmar för att titta på och vandra genom Tina Nimmerfalks trädgård i Västerhejde. Trädgården har tidigare varit växtplats för potatis och andra köksväxter. Sedan 2006 har Tina och Lasse brukat trädgården och ivrigt planterat nya prydnadsväxter efterhand. Idag uppvisar trädgården stor artrikedom och är fylld med växter i frihet.

Tina anammar tesen ”alla växters lika värde” och bland prydliga rosor trivs också inflyttad cikoria. Trädgården är i förändring då några större granar fälldes för några år sedan vilket nu ger möjligheter för vissa växter att få mer solljus och mindre konkurrens samtidigt som andra växter hämmas av för mycket ljus. I trädgården finns en Rhododendron med imponerande storlek.

Tina berättade om sin trädgård, bjöd på kaffe och hela besöket var mycket trevligt. Tack Tina!

Text o bild: Kenneth Tillberg

 

 

 

                   Änglatrumpet

 

Trädgårdsvandringen måndagen 12 augusti inställd

Trädgårdsvandringen måndagen 12 augusti kl:14:00 hos Erik Johansson och Eva Samuelsson, Snevide i Havdhem är inställd på egen begäran.

Nästa trädgårdsvandring är torsdagen 1 augusti kl:15:00 hos Tina och Lasse Nimmerfalk, Lunds Västra 1 i Västerhejde. ​Därefter är det trädgårdsvandring lördag 17 augusti kl:13-16:00 och söndag 18 augusti kl:13:00-16:00 hos Ann och Sten Wikström, Medebysvägen 7, Åminne i Gothem.

Varmt välkomna!

Text: Stig Larsson

 

Trädgårdsvandring lördag 6 juli

Dagens trädgårdsvandring hos Anders Lerinder på Själsö i Väskinde är inställd.
Temat skulle vara rosor men de har redan blommat färdigt hos Anders.
Nästa trädgårdsvandring blir föreningens sommarutflykt lördag 13 Juli kl:14:00 till Lena Melin på Skuttlings i Lärbro. Varmt välkomna och ta med kaffekorgen.

 

Trädgårdsvandring hos Ulla Lindell på Vivesholm i Sanda 2019-06-27

Ett dussin trädgårdsAmatörer samlades på sommarens hittills vackraste kväll i Ullas Lindells vackra och välplanerade trädgård vid havet i Sanda. Trädgårdsjorden består helt av sand som täckts med att tjockt lager flis och blir under året antingen vattensjuk eller mycket torr. Hård anpassning vid val av växter är lösningen då allt inte klarar sig i miljön. Stommen i trädgården består av buskar med olika bladform och färg. De klotrunda dvärgrödvidesbuskarna samt jättedaggkåpa och lammöron är tåliga växter som uppfyller kraven. De används på stora ytor och återkommer på flera ställen i rädgården. Nävan ´Rozanne´ står på tillväxt och en nybyggd pergola för klängväxter är under utveckling samt en sittmur med en större rabatt framför är pågående projekt.

Ulla är en mycket bra berättare och guidade oss runt på tomten. Bland annat visade hon hur man får täta buskage av tall samt ett stort brye på tomten som följer naturens vattentillgång. Kvällen avslutades med att Ulla bjöd på kaffe och bulle på altanen. Stort tack Ulla för att vi fick komma på besök till din fina trädgård.

Text och bild Stig Larsson

 

 

Trädgårdsvandring hos Gunnar Johansson på Hemse 2019-06-09

Årets tredje trädgårdsvandring var hemma hos pionmannen Gunnar Johansson med en trädgård fylld med olika pioner. Alla pionerna blommade inte samtidigt denna dagen. Några hade blommat färdigt medan andra kommer att blomma nästa vecka. Men många pioner blommade, t.ex. insektsmagneten ”Moonrise” med stora vita blommor och gult i mitten samt massor av bin som landar på det stora gula flygfältet för lastning. Strålande sol och varma vindar under dagen. Gunnar är en utmärkt guide och underhållande berättare i pionskogen. Tack Gunnar för en fin dag i din fina trädgård.

För mer information se Gunnar Johanssons hemsida med blogg www.pionsidan.com.

Text: Stig Larsson

 

Växtmarknad på Krokstäde Tröskvandring i Tofta 2019-05-30

Nationaldagen och TrädgårdsAmatörernas dag firades traditionsenligt med en växtmarknad i Tofta. Vi har under åren tillbringat dagen på olika ställen i Tofta men de senaste åren varit på tröskvandringen i Krokstäde. Under dagen var det även vernissage och loppís som drog besökare till platsen.

Varmt väder med sol c:a 28´C gjorde nog att intresset för växtplantering inte var på topp. Årets växtmarknad i Tofta bjöd på mycket sol med ganska många besökare. Vi hade 6 st. växtsäljare samt ett växtlotteri på plats.

Text Stig Larsson

Bilder Helena Uddholm

 

Fler bilder

 

Växtmarknad på Irmas Hantverk och Hoven Droven i Ekeby 2019-05-30

Irmas Hantverk är en mycket trevlig och populär samlingsplats utmed kyrkan i Ekeby. Dessutom finns där Gotlands snyggaste lekstuga på gården.  Årets växtmarknad i Ekeby bjöd på mycket sol och vind med många besökare. Vi hade 5 st. växtsäljare samt ett växtlotteri på plats.

 

Text och bild Stig Larsson

 

 

Gunnar Johanssons föreläsning Pioner, pioner, pioner den 9 maj

Läs berättelsen på Gunnars blogg: http://www.pionsidan.com

 

Vi mötte våren under en trädgårdsvandring hos Anders Andersson i Hejde och Eva Gisslander i Väte 2019-05-12

Ljumma vindar och solsken samlade 15 stycken TrrädgårdsAmatörer för att möta våren i två stora Gotlandsträdgårdar.

Första besöket var till Anders Andersson i Hejde. Troligen Gotlands största privatträdgård med massor av olika växter. Just nu var det vårblommande träd, buskar, perenner och lökar i fokus, men även lavbeklädda träd och olika barrtväxter hade skönhetsperiod just nu. En mycket intressant guidning på "filosofens stig" genom trädgården.

Efter sopplunch på Hejdebo åkte vi till Eva Gisslanders trädgård i Väte med många olika blommande sippor. Det fanns många andra växter som påbörjat sin skönhetsperiod. En stor nyanlagd blötbädd ska bli spännade att följa under året. Kanske bästa lösningen på torkan.

Text Stig Larsson

 

Vårens växtmarknader startar nu

Årets första växtmarknad är på lördag 27 april kl:11:00–14:00 på Stafva gård i Barlingbo. Stafvas gårdsbutik och servering är öppna. Varmt välkomna.

På onsdag 1 maj är nästa växtmarknad på Källingknuten i Garda. Hantverkskollektivet Källingknuten har vårmarknad med öppet hus och knallar på gården.

 

 

Dags att kickstarta våren 3:e april

Ebba Eriksson Sigfridsdotter är en mycket spännande, kompetent och otraditionell föreläsare. Inga bilder, ingen högtalare, inga blädderblock eller tavlor. Helt enkelt en traditionell folkbildare som presenterade sitt favoritämne: Jord. Ett stort område fyllt med okunskap efter hand som vi kapat banden med det gamla jordbrukssamhället. Hoppas att Ebba vill komma tillbaka fler gånger och berätta mer om trädgårdsjorden.

Ingen bra start på våren utan en bra jord i trädgården. Gotland har alkaliska jordar och saknar moränjordar. Så hur skapar och underhåller man en levande och bra jord då? Detta handlade kvällens föreläsning om. Raskt gick Ebba igenom ett antal odlingsmetoder i trädgården som biokol, täckodling, grusbäddar, kompost, släke, upphöjda bäddar, torv, barkmylla med mera. Alla metoder hade sina för- respektive nack-delar och hon rekommenderade alla att lära känna sin odlingsjord och välja en metod som kan passa både platsen och trädgårdsägaren. Bästa och mullrikaste jorden kan man stoppa ner armen till armbågen i.

Ett litet axplock av alla bra tips som meddelades under kvällen kommer här: Spetsa trädgårdskomposten med hönsgödsel på våren eller hästgödsel övriga tider innan den sprids ut i trädgården. Färsk hästgödsel har bästa näringsinnehållet. ”Barkmylla special” har lågt pH och kan användas för att göra jorden mindre basisk. Hjorthornsolja håller både rådjur och kaniner borta från tomten. Gödsla kväverikt på våren. Vinbär tycker om att ha torv i jorden.

En vacker vårkväll fylld av kunskapsförmedling avslutades med fika och lotteri, varefter vi åkte hem i vindstilla skymning.

Text Stig Larsson

 

 

Trädympning 14 mars

Torsdagen den 14 mars samlades ett tjugotal medlemmar och andra intresserade till en kväll för att lära sig grunderna för ympning. Föredragshållaren Björn Wallentin redovisade mycket tydligt och ingående grunderna för att kunna gå vidare i ett nästa steg och ympa på riktigt.

Ett träd är i sanning en märklig konstruktion! Genialiska lösningar har bokstavligen växt fram under tusentals år av utveckling. Så mycket ett träd kan göra och klarar av, -fantastiskt.

Björn varvade teoretiska grunder med praktiska lärdomar på ett föredömligt sätt. Jag tror många fick lära sig en hel del om vad man bör göra med träd och framförallt vad inte bör göra, t ex när man beskär och tar hand om sina träd.

Till den kommande praktiska delen den 7 april kl 1000 i Väskinde, Idholmen 945, skedde en föranmälan efter föredraget. De som inte hade möjlighet att anmäla sig till den praktiska delen efter föredraget kan göra så till [javascript protected email address] . Man kan själv skaffa ympris och ta med sig eller få av Björn. Senast anmälan en vecka före 7 april. Sen anmälan innebär risk att man blir utan grundstammar. Samla alltså grundstammar vid sen anmälan. Ta med ympkniv om du har! Ta definitivt med eget fika!

Styrelsen har beslutat att medverkan i del två, den praktiska delen, kostar 40kr för medlem och 60kr för ickemedlem.

Ett stort tack till Björn för ett mycket bra föredrag och en vädjan att komma tillbaka i senare program!

Slutligen ett stort tack till Agneta Larsson, Elisabeth Johansson och Sikka Carlsson som ordnade fikat i Vita Huset alldeles förträffligt!

 

 

Söndagen 17 februari Gotlandskretsens årsmöte

  • Kl 13.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar

  • Kl 14.00 Kaffe och tårta

  • I samband med kaffet presenterar sekr hur nyhetsbrevet ser ut och visas på din telefon eller skärm.

Handlingar till årsmötet finns tillgängliga i månadskiftet januari/februari och sänds på begäran ut till medlemmar. Varmt välkommen!

 

"Uppslagsbok" om Clematis

Vi har fått ett mail....

"Hej!
Vi har publicerat en ”uppslagsbok” om klematis på vår hemsida, www.tradgarn.com. Den tar upp ca 400 olika klematis med foton och utförlig växtinformation. (tradgarn.com/wordpress/klematis/klematis-a-z).  Vi vill att alla som är intresserade av klematis ska kunna ta del av våra foton och växtinfo.
Vänliga hälsningar från Inga Wåleryd

Trädgår'n i Söderfors
Stallgatan 11
81576 Söderfors

Tel: Per: 0707-22 60 20, Inga: 0707-80 89 00
info@tradgarn.com
www.tradgarn.com

Vi tyckte att hälsningen var så vänlig, generös och inbjudande att vi gärna vill dela den bland alla våra medlemmar. Så känn dig välkommen att surfa runt och se vad du hittar av intresse.


 

Trädgårdsresa i Somerseth 2018

Föredrag och bildkavalkad av Anders Andersson och Eva Gisslander i Visby 2019-01-24.

En repris på den gångna sommaren förlagd till Somerseth i England med flertal stora trädgårdar. De kanske snarare var parker för de var väldigt stora, arbetskrävande och väl designade med murar, häckar och formklippta buskar. En favorit var uppstammade buskar med formklippta klot utefter stammen.

Vi var 35 stycken förväntansfulla trädgårdsamatörer som kom till Vita Huset för att ta del av Anders och Evas upplevelser och tankar. Anders egen trädgård är väl att det närmaste man kan komma dessa väldesignade anläggningar här på Gotland. Anders och Eva bjuder in till trädgårdsvandringar på sina respektive trädgårdar i Hejde och Väte på söndag 12 maj. Se vidare information i vårt program.

Text Stig Larsson