Aktuellt

Trädympning 14 mars

Den här programpunkten är indelad i två steg:

Steg 1) den 14 mars mellan kl 18.30-20.00 i Vita Huset, Ekmansgatan 11 i Visby, Björn Wallentin berättar om trädens biologi och vi sätter oss in i hur träden fungerar.

Steg 2) Datum bestäms tillsammans med deltagarna under kvällen steg 1 för de som vill fortsätta med steg 2. Då lär vi oss praktisk ympning i trädgård. Där finns ympknivar, som beställs på steg 1, och ympkvistar och träd att ympa på.

Björn hälsar att du redan nu kan börja plocka in ympris. Det optimala ympriset är ungefär lika tjockt som en gammaldags blyertspenna och minst 10 cm långt gärna längre. Det viktiga är att det är utväxten från 2018. Ta ympris av de sorter du önskar träd av samt lägg dem i lätt fuktat papper i en plastpåse och förslut. förvaras i kylskåp till det är dags att ympa.

40 kr för medlem, 60 kr för övriga. Kaffe ingår. Växtlotteri

 

 

Söndagen 17 februari Gotlandskretsens årsmöte

  • Kl 13.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar

  • Kl 14.00 Kaffe och tårta

  • I samband med kaffet presenterar sekr hur nyhetsbrevet ser ut och visas på din telefon eller skärm.

Handlingar till årsmötet finns tillgängliga i månadskiftet januari/februari och sänds på begäran ut till medlemmar. Varmt välkommen!

 

"Uppslagsbok" om Clematis

Vi har fått ett mail....

"Hej!
Vi har publicerat en ”uppslagsbok” om klematis på vår hemsida, www.tradgarn.com. Den tar upp ca 400 olika klematis med foton och utförlig växtinformation. (tradgarn.com/wordpress/klematis/klematis-a-z).  Vi vill att alla som är intresserade av klematis ska kunna ta del av våra foton och växtinfo.
Vänliga hälsningar från Inga Wåleryd

Trädgår'n i Söderfors
Stallgatan 11
81576 Söderfors

Tel: Per: 0707-22 60 20, Inga: 0707-80 89 00
info@tradgarn.com
www.tradgarn.com

Vi tyckte att hälsningen var så vänlig, generös och inbjudande att vi gärna vill dela den bland alla våra medlemmar. Så känn dig välkommen att surfa runt och se vad du hittar av intresse.


 

 

 

 

 

 

 

Trädgårdsresa i Somerseth 2018

Föredrag och bildkavalkad av Anders Andersson och Eva Gisslander i Visby 2019-01-24.

En repris på den gångna sommaren förlagd till Somerseth i England med flertal stora trädgårdar. De kanske snarare var parker för de var väldigt stora, arbetskrävande och väl designade med murar, häckar och formklippta buskar. En favorit var uppstammade buskar med formklippta klot utefter stammen.

Vi var 35 stycken förväntansfulla trädgårdsamatörer som kom till Vita Huset för att ta del av Anders och Evas upplevelser och tankar. Anders egen trädgård är väl att det närmaste man kan komma dessa väldesignade anläggningar här på Gotland. Anders och Eva bjuder in till trädgårdsvandringar på sina respektive trädgårdar i Hejde och Väte på söndag 12 maj. Se vidare information i vårt program.

Text Stig Larsson

 

 

 

Trädgårdsamatörernas julavslutning 2018 den 1/12

En något decimerad skara medlemmer trotsade konkurrensen från de många övriga arrangemangen på Gotland och fick ta del av fyra stycken bildspel från medlemmars trädgårdar. Elisabeth visade bilder från en snabbvinges förvandlingen från puppa till fjäril. Maud Holmstedt hade skickat bilder från växter som av den heta sommaren helt ändrat beteende som hopväxta blommor och andra missbildninger. Jag visade bilder från sevärdheter i höstträdgården och som avslutning presenterade Anna Svensson utvecklingen på sin stora trädgård i Martebo från de första trädfällningarna fram till änglaträdgård.

Eftermiddagen avslutades med kaffe, hembakade bullar och kakor samt lotteri med ett mycket välfyllt prisbord som fördelades mellan de närvarande. Alla gick mycket glada och nöjda hem med vinster under armen.

Text och bild Stig Larsson

                      Grenaster och vårtörel i kruka.

 

Frölista 2018 är nu tillgänglig.