Aktuellt

Besök också vår Facebookgrupp för mera trädgårdsnyheter.

Rosspecialist på besök

I april fick Trädgårdsamatörerna och Trädgårdssällskapet besök av Lars-Gunnar Lindberg från Svenska Rosensällskapet. Gotlands ryktbarhet som rosornas ö har alltid lockat många besökare till ön liksom Lars-Gunnar ett flertal tillfällen. Det är Gotlänningarna själva som bidragit till detta epitet med sin förkärlek för att odla vackra rosor lite varstans. Rosentusiasterna fick kvällen den 16:e april beskåda hur rosbeskärning går till i praktiken vid Langska huset. Den 17:e var det dags att höra Lars-Gunnars föredrag i Vita huset. Föredraget handlade om praktiska råd vid plantering, jord, gödsling (tips – bananskal är utmärkt att gödsla med) , beskärning och skadeangrepp. Vi fick inpräntat i oss att det är rosens vilja som styr och vår vilja betyder ingenting för rosen. Så hur man planterar en ros är viktigt! En vildros kan inte tämjas och en klängros vill inte vara en buskros. Den rosinventering som gjordes för ett antal år sen i landet har resulterat i en genbank på Alnarp. Varje landskap i Sverige har blivit tilldelad en landskapsros ur denna, en ros som hittats frekvent på många ställen på platsen. Typiskt för Gotland är gula rosor och följaktligen har vi fått en gul landskapsros, Harison´s Yellow. Rosen är en buskros och har hittats på 12 platser på ön. Ursprungligen kommer den från Harison i Texas och daterad till år 1830. I boken "Rosarvet i Nationella Genbanken" finns informationen om Gotlandsrosen. Text: Helena Uddholm

 

Gotlands landskapsros Harison´s Yellow. Foto: Solveig Gustavsson

 

Lars-Gunnar Lindberg visar hur vi tar sticklingar  från rosor. 

Foto Cecilia Åkerblom


Rosor som skapats efter 1867 kallas moderna. Rosen Astrid Lindgren är från 1989. Foto: Mona Staflin

 

 

Saknade medlemsbrev

Vi får ibland klagomål från våra medlemmar att de inte får våra medlemsbrev eller annan info från oss. Orsaken till att info inte kommer fram beror oftast på att den hamnar i skräpposten. Vi ber därför alla som saknar våra medlemsbrev att kolla skräpposten då och då. Behöver du hjälp kontakta oss på:

info@tradgardsamatorerna-gotland.se

 

Frö - och sticklingsbytardag den 20 januari

Drygt 20 entusiastiska medlemmar dök upp i Vita huset då vi hade sticklings- och fröbytardag lördagen den 20 januari. Dagen inleddes med information från vår tidigare ordföranden och guru Elisabeth Johansson . Vi fick lära oss dynamiken runt ett frö och gavs många värdefulla tips om frösådder och stratifiering. T ex en frösådd som ska bevaras utomhus för stratifiering mår bra att först vistas ett dygn inomhus för frön att ta fäste. Deltagarna fick sen botanisera bland den mångfald av fröer som alla bidragit med, från ovanliga till mycket vanliga som ringblommor och solrosor. Några sticklingar, dahliaknölar och trädgårdsböcker stod också till buds. Plastkrukor i en låda fick en strykande åtgång.

Några nya medlemmar anslöt sig denna dag vilket vi tycker är mycket roligt. Liksom ett nästan länsat bord vid dagens slut.

Text och bild: Helena Uddholm

 

 

 

Trädgårdsamatörernas julavslutning

Måndagen den 11 december samlades trots det dåliga vädret ett antal medlemmar i Gotlands Trädgårdsamatörer för en julavslutning med fika och reflektion över det gångna året. Deltagarna berättade med inlevelse om sina trädgårdspärlor – allt från favoritblommor, trädgårdshändelser, specifika arter och vad som inte lyckats särskilt bra detta speciella år med ömsom torka och regn. Det har varit ett händelserikt år med många bra föreläsningar, växtvisningar och växtmarknader.

Tack för ett gott fika och tack till alla deltagare för trevliga berättelser.

 

Foto: Mona Staflin

                             Foto: Ulrika Friman - Favoriter i trädgården

 

 

Nu är årets frölista här!  Beställ från fröförmedlingen

 

Föreläsning om invasiva växter den 17 oktober

Tack Tiina Kumpula, Länsstyrelsen Gotland, för en mycket intressant och lärorik kväll på temat invasiva växter! Jättekul att så många trädgårdsvänner var på plats och det blev många frågor, funderingar och resonemang kring hur man ska/bör/kan tänka när det kommer till valet av växter i våra trädgårdar.

Vid nästa föreläsning, 23 november, gästas vi av Pojkarna på Majstre. Missa inte det! Våra föreläsningar är öppna för alla, inte bara STA-medlemmar. Välkomna!

Text och bild: Mona Staflin

 

 

Besök på Liste gård

15 trädgårdsamatörer mötte upp på Liste gård den 17 september, en perfekt dag ur vädersynpunkt för ett besök. Trädgårdsmästare Emma Remén med bistånd av Maria Nitz och gårdens ägare Christina Sundkvist informerade oss om dahliaodling. Vi fick lära oss mycket matnyttigt, t ex hur man vinterlagrar dahliaknölar. Och att behandling med vitlök och svartpeppar är bra mot ohyra som t ex tvestjärtar. Dessa är förvisso nyttodjur men passar bättre i komposten än i dahliarabatten. Vi fick vandra genom den fantastiska odlingen och fick också se snittblomsodlingen. På gården finns också ett vandrarhem, ett café och ett blomsterland med självplock och galleri. Se mer om Liste gård på : https://listegard.se/om-liste-gard/

Vi tackar för besöket och hoppas snart få komma åter. Text och bild: Helena Uddholm