Aktuellt

Besök också vår Facebookgrupp för mera trädgårdsfakta.

 

Trädgårdsvandring den 27 juli i Valleviken

Denna dag var vi inbjudna till Pia Branders lummiga trädgård på Hamnbacken i Valleviken. Familjen flyttade hit för åtta år sedan och då bestod trädgården av fruktträd och en stor gräsmatta. Pia började med att bygga upp perennrabatter och fortsatte sedan med örter. Ett vackert hembyggt växthus och en porlande damm pryder numera också platsen. De gamla äppel- och päronträden bidrar till lummigheten, det äldsta trädet tros vara av sorten Stenkyrka. Stort fokus idag ligger på att locka pollinatörer och i trädgården finns både insektshotell och fjärilsbad. Besök gärna Pias Instagramkonto: "Min trädgård på Gotland".

Text och bild: Helena Uddholm

 

 

Trädgårdsvandring på Spadmurklan den 23 juli

Den 23 juli bjöd Elisabeth Johansson och Birgitta Andersson in till visning av sina odlingar i Spadmurklans koloniområde! Elva medlemmar tog chansen att inspireras och trots oroväckande mörka moln höll vi oss torra. Två mycket olika odlingar där Elisabeth fokuserar på blommor som lockar pollinationer av alla sorter från tidig vår till sen höst. Birgitta odlar främst ätbart, med allt från spaljerade fruktträd och bärbuskar till prydliga rader av jordgubbar, sparris, majs, kål och mycket annat. Tack för en trevlig eftermiddag!

Text och bild: Mona Staflin

 

Trädgårdsvandring i  Fole den 20 juli

Tack Monica Damberg Björling för en inspirerande rundvandring i din trädgård! Tolv medlemmar fick njuta av kvällssolen denna varma dag i en trädgård som till stor del fokuserar på det ätbara, utan att ge avkall på blomsterprakten. Många tips på hur man får en sandjord att prunka med bland annat finurliga bevattningssystem och täckodling.

Text och bild: Mona Staflin

 

 

Trädgårdsvandring i Kräklingbo den 16 juli

I lördags fick vi äran att besöka Anneli Alfströms trädgård i Kräklingbo. Dagen bjöd på sol och lagom värme. Anneli har en stor och välskött trädgård med många rum. Den innehåller mycket träd och buskar av alla de slag.
Tack Anneli för den guidade turen i ditt paradis. Text och bild: Lena Rydberg

 

Trädgårdsvandring i Rute den 2 juli

Lördag den 2 juli i en trädgård med många olika rum, överraskande inslag såsom ett litet läsrum som blev till av fönster som blev över vid renovering av verandan och ett litet "spa" hittade vi också mängder med växter, endast perenna, och bland annat över 400 rosor samt en genial kompost. Det var Gisela och Heiner Norbergs vänliga trädgård i Valleviken vi besökte.

Text och bild: Lillemor Rehnberg

 

 

 

Trädgårdsvandring i Atlingbo den 21 juni

På sommarens längsta dag öppnade Helena och Staffan Andreff-Laurin upp sin trädgård vid Isums i Atlingbo för 12 av STA:s medlemmar. Vi fick uppleva en trädgård som med stor varsamhet och hänsyn till tidigare historia utvecklats, t.ex har ett slånbärsbuskage  stammats upp och formats till en japansk inspirerad oas. Rosor, pioner, paradisbuskar, jasmin i full blom tillsammans med små hemliga bersåer och skulpturer i grönskan gjorde denna visning magisk. Vi fick också en kulturhistorisk berättelse om gården och en visning av gårdens äldsta hus fyllt med spår av tidigare generationer och av Helenas och Staffans skulpturer och konst. Vill man uppleva stämningen  i detta hus finns möjlighet att boka bord på en liten exklusiv restaurang som drivs av sonen, sök på  "Isums Vänner”på nätet för mer information.

Text och bild: Lousie Hemph

 

 

Vandring i Spadmurklans koloniträdgård  14 juni

En härlig försommarkväll kröntes med en stillsam vandring i Spadmurklans koloniträdgård. Elisabeth och Birgitta visade oss sina fantastiska lotter. Det perenna linet som egentligen hade huvudnumret i kväll hade dragit sig tillbaka för dagen. Men en mängd olika aklejor, pioner, vallmo många andra skönheter stod i full blom. Här fanns också bär och grönsaker och ett litet växthus fullt med tomatplantor. Stort tack till Elisabeth och Birgitta för besöket i era fina lotter!

Text och bild: Lillemor Rehnberg

 

 

Pionvandring hos Gunnar Johansson

Söndagen den 12 juni välkomnades trädgårdsamatörerna till Gunnars pionträdgård i Hemse. I den vackra trädgården växer 175 olika pionsorter, som Gunnar samlat sen 2011. Pionerna köps in bl a från Holland och i "Artrundeln" finns pioner från flera länder, bl a Serbien, Spanien och Grekland (Rhodos). Men Gunnar bedriver även egen odling och de besökande fick möjlighet att köpa både frön och färdiga plantor. Kaffet intogs under skuggande träd, vilket var välkommet denna soliga och varma dag. 

Text och bild: Helena Uddholm

 

Postelegans, Scarlet O'Hara och Moonrise

 

Trädgårdsvandring hos Bremers i Bläse

Den 11 juni öppnade Tore och Gunilla Bremer i Bläse sin trädgård för föreningens medlemmar. Det blev en intim och inspirerande vandring bland såväl exotiska som inhemska växter. 

Text och bild: Mona Staflin

 

Växtmarknaden i Tofta den 6 juni

Nationaldagen bjöd på strålande sol och bara ljumma, sköna vindar. Sex medlemmar valde att sälja sina växter denna dag när vi för första gången hade växtmarknad hos Hembutiken i Tofta. Kaféet och butiken hade extra öppet just denna dag och det var glädjande många som hade hittat dit och fyndade.

Text och bild: Lena Rydberg

 

 

Trädgårdsresan den 26 augusti

 

Trädgårdsamatörerna Gotland har bjudit in sina medlemmar till en trädgårdsresa till Blekinge i sommar. Vi åker fredagen den 26/8 kl. 7.30 från Visby till Oskarshamn och återvänder hem till Visby söndagen den 28/8 kl. 23.05. Utförligare information finns i medlemsutskicken.

Resan är nu fullbokad.