Aktuellt

Nu är årets frölista publicerad:

http://www.trädgårdsamatörerna.se/nyhet/fr%C3%B6listan-2017

 

Onsdagen 29 november kl. 19, Ekmansgatan 11 Visby

Hur tar du hand om dina fröer?

Eva Gisslander berättar och visar hur du tar hand om de fröer som finns i din trädgård. Ta gärna med dig fröställningar och fröer samt påsar att samla fröerna i. Eva kommer att visa hur du tröskar, förvarar samt hur och när du skall så dina fröer. Kaffe serveras till självkostnadspris.

Arrangör: Trädgårdssällskapet

 

Lördagen 2 december kl.14 i Vita Huset, Ekmansgatan 11 Visby

 Bildspel från 2017 års trädgårdsvandringar hos medlemmar i vår krets. Elisabeth Johanssons foton. Vi dricker adventskaffe, utmanar Fru Fortuna och pratar om ditt och datt.VÄLKOMNA!

 

Föreläsning den 21 oktober av Jonas Grund

 

 

 

Årets lökfrossa

ägde rum den 7 oktober. Här hittar du årets lökar. Vi försöker leta efter lökar med utmärkelsen AGM, Award of Garden Merit, en utmärkelse utfärdad av RHS, the Royal Horticultural Society i Storbritannien. En garanti för odlingsvärda lökar och växter.  Om det finns några lökar över den 21:te kommer de att reasäljas.

 

 

 

Demonstration av fruktträdsbeskärning den 6 september

 En imponerande grupp träffades i Koloniområdet Spadmurklan, Visby för att lära sig mer om Fruktträdsbeskärning. Vår pedagogiska instruktör för kvällen var Trädgårds-Frida, Frida Tollerz. Det är femte året Frida visar restaurering av ett äppelträd, familjeträd, som 2010 skadats svårt av harar. I fjor tog hon dessutom hand om två andra äppelträd som aldrig hade beskurits. Det blir fantastiska åskådningsobjekt och mycket resonerande om konsekvenserna av att träden skall sköta sig själv, med lyckat resultat. Frida är den verkliga pedagogen. Hon använder sig av sin egen kropp, sekatör, såg och demo-material för att visa och förklara. Det blev rejält kyligt innan vi skildes åt denna fina kväll.

TACK Frida!

 

Pedagogiska Frida och intresserade deltagare:

 

 

Skördefestivalen 2 - 3 september 2017 på Grönt Centrum, Lövsta

 Dagarna på festivalområdet blev riktigt bra trots allt regnande, 14 mm på söndagen, och låg dagstemperatur. Positiva, intresserade besökare och fantastiska växtsäljare och medhjälpare gjorde dagarna för oss. Gunilla, Göran, Thomas, Ulrika och hennes döttrar sålde 700 lotter. Fina vinster och ett rejält kassatillskott. Tack vare hjälpsamma traktorförare fick vi hjälp att komma loss från åkerparkeringen som verkligen hade mycket att önska.

 

Växtsäljarbord:

 

 Lotteriförsäljare och regnet:

 

 

Trädgårdsvandringar juli-augusti 2017

Samtliga bilder med tillhörande texter finns under galleri.

 20 augusti hade Anna Svensson, Martebo inbjudit oss till trädgårdsvandring i hennes och Patricks villaträdgård. Vi var riktigt många som kom och njöt av den omstrukturerade trädgården med mängder av blommande växter. Det som var ’överblommat’ i Visby stod i sin verkliga prakt hos Anna.  De senaste två åren har nya rabatter planerats och planterats. Ett stort rymligt växthus har kommit på plats och trädgården är även hemvist för några bikupor. Annas har en stor samling av Änglatrumpeter, vilket också är hennes specialintresse förutom mängder av uppkrukade växter som hon säljer bland annat på våra växtmarknader.  Tack för en verkligt inspirerande vandring i ditt paradis Anna!

 

 

8/8 Vi har haft möjlighet att besöka 2 medlemmars trädgårdar i Visbyi.

 Agneta och Stig Larsson visade deras lilla villaträdgård. Tomten är 700 m2 i ett nybyggt område utanför murarna. På tomten finns ett kedjehus, carport och uteplatser på fram- och baksidan. Tomten är inramad av höga, tunna häckar som fungerar som insynsskydd och bryter den starka SV–vinden. Baksidan mynnar ut i en allmänning och gångstig. Den avgränsas med tätplanterade surkörsbärsträd. Trädgården började planeras 2012 och ägarna säger ’nu är det dags att göra omstrukturering av växtligheten’.  Framsidan har en väl tilltagen torr-rabatt med två fruktträd ochmånga krukplanteringar. Baksidan består av buskage som blommar från tidig vår till sen höst. Där finns bärbuskar och utrymme för sticklingsförökning.

 

 

Trädgård 2 ägs av Birgitta Gudmundsson och Torsten Rundby. Trädgården ligger i ett äldre villakvarter, utanför murarna. Tomten omfattar 1200m2, där större delen av trädgården finns bakom bostadshus och garage. Huset är byggt 1939 och utbyggt 2012, kompletterat med ett generöst däck och ett stort växthus. Trädgården har en fin karaktär tack vare att de gamla träden sparats. De ger skugga och lyfter blicken. Ett otal vackra krukor med planterat innehåll, vackert komponerade rabatter där färg och form verkligen ’slår igenom’.

 

 

6/8 Söndagen den 6 augusti visade Trädgårds-Frida, Frida Tollerz , Levide Dals sin stora experiment och utvecklings trädgård. Enorma ytor med massor av utmaningar. Tur att Frida är erfaren, har kunskapen och att hon besitter ett stort mått av tålamod. Inget fusk när det gäller underarbete, systematiskt utfört och en fantastisk kunskapsbank! Det är en ynnest att få följa hennes arbete att skapa paradiset.

Datum är också fastställt för Fruktträdsbeskärningen. 6 september kl. 17.30 i Spadmurklans koloniområde, Martallsgatan, Visby.

Ensillage, gräsklipp och bortrensat ogräs används till avträdning och jordförbättring. Minimal manuell bearbetning av jorden för att inte störa mikroklimatet i jorden.

 

31/7 Annli Alfström i Kräklings i Kräklingbo visade sin stora trädgård den 31 juli på aftonen. Där finns många spännande träd och buskar, en stor samling dagliljor och måna fina dekorationer i trädgården.

 

 

27/7  Eva Gisslander, Västerväte i Väte vandrade runt med oss den 27 juli på aftonen. Hennes trädgård genomgår en fantastisk förvandling under årstiderna. Våren fylld av sippor, julrosor och pioner. Nu, vackra blad, fröställningar och små exklusiva växter som man får leta efter.

 

 

22/7 Lena och Anders Melin, Skuttlings i Lärbro öppnade upp för oss den 22 juli. En stor trädgård med många rum, som fortfarande är i uppbyggnadsstadiet. Genom hela tomten går en djup avvattningskanal som förser trädgården med livgivande vatten. Ständigt nya projekt och idéer.

 

 

18/7 Anders Lerinder, Själsö tog emot kretsens medlemmar den 18 juli och guidade runt i den kraftigt kuperade trädgården. Rosor, fruktträd och bärbuskar är något han fyller varje ledig yta med. Anders är dessutom utomordentligt duktig på att sticklingsföröka växter.

 

 

 13/7 Henrik Radhe, Visby, visade trädgården på kvällen den 13 juli. Villaträdgård med nya projekt, ständigt!

 

13/7 Elisabet Lövkvist i Slite bjöd till vandring i hennes villaträdgård den 13 juli. Hon har två stora passioner när det gäller val av växter. Rosor och liljor. Vi kom perfekt, rosorna blommade som aldrig förr.

 

 

Gotlandskretsens medlemsutflykt den 8 juli 2017

Det skall mycket till innan TrädgårdsAmatörerna ställer in en aktivitet. Vädret kunde ha stoppat oss men icke!  Ett tjugotal medlemmar samlades hos Gunilla och Tore Bremer, Bläse i deras 10 år gamla trädgård. Det är en gåta hur de lyckats skapa sitt paradis på jorden på så kort tid. Bildmaterial, tidningsreportage och böcker visar verkligen att så är fallet.  En trädgård där ägarnas olika kompetenser kommer väl till rätta.  Vi fick mängder om tips, vi kunde inspireras av många unika lösningar och njuta av den undersköna Medelhavsträdgården, trots stundtals ihållande kraftigt regn.

Vi är så glada och tacksamma för att vi fick besöka er. TACK!!

 

 

Kortkurs i sticklingsförökning 2 juli 2017

En inbjudan till medlemmarna från trädgårdsFrida i Levide har resulterat i minst två kurser i sticklingsförökning. Det blev både teori och praktik, trädgårdsvandring och visning av olika sticklingsförökade växter hos Frida Tollerz. Ett ypperligt sätt att ’massföröka’ växtmaterial om man inte väljer frösådder. Tid för prat, erfarenhetsutbyte och frågor under fikastunden och sedan praktisk tillämpning.

 

Rosen Madame Hardy fick ’släppa till’ sticklingar.

 

 

Föreningens träff med Nya medlemmar den 29 juni 2017

Styrelsen träffade medlemmar som tillkommit sedan 1 augusti 2016. Inalles 61 st. Alla hade inte möjlighet att delta men vi som var där hade några väldigt trevliga timmar tillsammans. Vi började med en trädgårdsvandring hos Elisabeth Johansson, i hennes 4 kolonilotter. Därefter bjöd kretsen på en bit mat och senare hade vi en presentationsrunda med ordentligt med tid avsatt för frågor, programönskemål och erbjudanden. Både gäster och värdar var väldigt nöjda med träffen när vi skiljdes åt. Bilder från Elisabeth kolonilotter finns i galleriet.

 

 Trädgårdsvandringar maj-juni 2017

Samtliga bilder med tillhörande texter finns under galleri.

 7/6 Susanne Grefberg, Lokrume, vår ’lärare’ i blombindningstekniker visade kursdeltagarna den stora trädgården som bland annat är ordnad i olika färgteman.

 

8/6 Gudrun och Jan-Eve Stengård, Barlingbo Digeråkre. En parklik trädgård. Omfångsrik, rikt konstnärligt utsmyckad, murar och hus som ägaren byggt och statyer gjorda med hjälp av motorsåg. En trädgård som gjord för kontemplation.

 

 

 

11/6 Gunnar Johansson, Hemse, öns kanske störste ’sortjägare’ vad gäller pioner. Trädgården innehåller fler än 100 olika sorter. Behöver man råd och hjälp vad gäller pioner är det Gunnar man skall kontakta. Ett pionportpuri:

 

 

 

14/6 Ulla Lindell, Sanda Lilla Varbos. En strandnära tomt med utsikt över sjön till Stora Karlsö. Trädgården är helt omvandlad sedan 13 år tillbaka i tiden. Generösa planteringar i rabatterna. Sortvalet styrs av att vattnet tränger upp från stranden på senhösten och vintern.

 

 

 

25/6 Carina Eklund och Henrik Radhe, Visby. Villaträdgård, där principen ’om vi planterar tillräckligt tätt – ryms inget ogräs’. Otrolig kreativitet och mängder av spännande växter. Allt ifrån träd, fruktträd, buskar, surjordsväxter, kaktusar till fikon och apelsiner. Vattenblänk, guldfiskar och bisamhällen.

 

 

 

27/6 Helen Wahlström och Stefan Haase, Lau Bjärges

Gammal gotländsk gårdsmiljö med torrträdgård uppe i ’leilgarde’. Väl skyddad av höga murar, väldränerat och tätt odlat. Köksträdgårdsodling på baksidan av ladugården.

Samlingen av olika sorters nejlikor är imponerande

 

 

Fredagen 2 juni var kretsens medlemmar inbjudna till Gunvor och Gustav Bering i Burgsvik.

De är lyckliga ägare till ’Pionskogen’ som är mer lik en jättepark än något annat. Där finns hundratals trädpioner, exotiska träd och buskar samt mängder av fröuppdragna växter. Ett rikt fågel- och insektsliv förhöjer denna makalösa miljö. Det är en trädgård att längta till året runt!

Närbild på pion.  Fler bilder finns i galleriet.

 

 

Tisdag 30 maj, om aftonen, fick vi komma till Gert och Birgitta Olssons fina villaträdgård i Vibble.

Som de flesta trädgårdsägare på ön hade även de drabbats av kall vår med skadade växter. Men, men, växterna repar sig och det blommar jättefint hos dem.

 Nedan Stenört och Aubretia . Fler bilder finns i galleriet.

 

 

 

Evas sippor - föredrag den 2 maj

Eva Gisslander höll ett föredrag med bildvisning om vitsippor som hon har i trädgården i Västerväte. Vi fick en noggrann genomgång av alla 34 olika sorterna som växer och frodas hos henne. Eva visade på likheter och olikheter vad gäller blommans storlek, färg och bladform.

Efter fika och mycket prat fick vi möjlighet att köpa rotbitar av en del sorter. Så fantastiskt generöst.

 

 En av sipprabatterna hos Eva.

 

2017 års första växtmarknad på Stafva Gård, Barlingbo, den 29 april

Årets första växtmarknad var en sorglig historia vad gäller vädret. Regn från början till slut, stark NO-vind och +4 grader.  Emellertid, trädgårdsfolk är garvade människor. Humöret var på topp och vi hade otroligt många intresserade och köpglada besökare. Alla säljare var överraskade över det fina resultatet.

Patric von Corswant hade lagat en god gulaschsoppa som man kunde köpa och passa på att värma sig en stund. Han vill att vi kommer tillbaka våren 2018.  Vi sålde även lotter och värvade medlemmar.

 

 Vinstbordet

 

 

 Säljarbord

 

2017-års första trädgårdsvandring gick av stapeln lördagafton 22 april.

Sol, iskall vind, många intresserade medlemmar i Carina Eklund och Henrik Radhes 800 m2 stora villaträdgård i Visby. Det är en trädgård där det råder ’växtträngsel’. Paret samlar bland annat på olika Helleborus som blommade frikostigt. Rosor, träd och buskar står i utsprånget. Dessutom är rabatterna fullproppade med lökväxter som väntar på värmen för att starta blomningen. Förutom glädjen över att få se allt vackert fick vi också tid att byta erfarenheter, tipsa varandra och känna värmen som finns hos medlemmarna.

Tack Carina och Henrik!!

 

 

             Helleborus, klockjulros. Fler bilder finns i galleriet

 

 TrädgårdsAmatörerna bjöd på pionföreläsning den 25 mars

Gotlandskretsen hade inbjudit till ett föredrag om Pioner i lördags. Trots strålande trädgårdsväder valde drygt 60 personer att komma med.

Gunnar Johansson, Hemse höll för första gången en föreläsning med excellenta foton på pioner från hans egen trädgård och från `Pionskogen` i Burgsvik hos Berings. Pedagogiskt, informativt, vackert och oerhört fängslande. Stundtals var det så andäktigt att vi kunde höra en knappnål falla.

Är man inte fångad av skönheten i dessa växter tidigare, så blev man det utan tvekan nu.

Vi fick kaffe i pausen och möjlighet att ta del av ett väl tilltaget bokbord, innehållande allsköns litteratur om pioner.

Vinsterna på lotteribordet hittade sina ägare och det gavs goda möjligheter att dryfta gemensamma frågeställningar med bordsgrannarna.  En otroligt inspirerande eftermiddag tillsammans med intresserade åhörare.

 

Fotograf: Gunnar Johansson

 

 

 

 

Gotlandskretsens årsmöte

I söndags träffades vi för att göra bokslut 2016, summera och påminna varandra om vad Gotlandskretsen genomfört.Vi har sprängt 200-gränsen med 76 nya medlemmar under året. Föredrag, otaliga trädgårdsvandringar, växtmarknader och kurser har genomsyrat vår verksamhet under 2016.Till ny vice ordförande valdes Torsten Rundby, vår nya sekreterare heter Lillemor Rehnberg och ny ledamot blev Eva-Lisa Arvidsson. Sinikka Carlsson, Kerstin Petré och Ammi Kalmén avtackades för flerårigt, gediget styrelsearbete.Vi försöker förnya oss och sprida jobbansvaret bland fler medlemmar. Därför har flera nya kommittéer sett dagens ljus tack vare valberedningens idoga arbete. Ulla Sundqvist och Maud Holmstedt förärades en symbolisk tack-ros för deras insats.Idéer om hur vi skall arbeta med växtmarknader 2017 och hem- och trädgårdsmässan i april diskuterades flitigt under tiden kaffe och Tina Nimmerfalks princesstårtor inmundigades. Tårtorna var i mästarklass.Glada, nöjda och tacksamma över den positiva stämning som finns i föreningen skiljdes vi åt efter ett par timmars samvaro.

 

 

En fantastisk start på verksamhetsåret 2017

Drygt 70 personer valde oss, Eva Gisslander som hade fotograferat och Anders Andersson som skrivit ett manus till föredraget ’ Trädgårdar i Provence’. De gjorde en resa i början på maj 2016 till södra Frankrike och visade en del av deras upplevelser. Något att drömma sig bort till i slutet på januari. Otrolig bilddokumentation och ett verkligt informativt prat om geografi, kultur ur olika aspekter, om växtval och roliga citat från litteratur. Under pausen fikade vi tillsammans, sålde 200 lotter och kunde sträcka på benen.