Aktuellt

Föredrag om trädgårdsorkidéer

 

Lördag 10 februari träffades vi och lyssnade på Håkan Stenström, Sköldinge när han föreläste om Trädgårdsorkidéer.

En fantastisk bildkavalkad från hans egna trädgård, för att åskådliggöra bra växtmiljöer. Verkligen så pedagogiskt upplagt där hela trädgårdsåret för orkidéerna dokumenterats. Tips på hur vi undviker de svåraste fallgroparna och praktiska anvisningar om härdighet, jordval och plantering.

Efter obligatoriskt fika och lotteridragning bjöd Håkan på en bonusdelning, bilder från ’ Bakom Kinas kulisser’ . Bilder tagna från miljöer som vi som ordinära turister aldrig möter. Håkan har gjort 10 resor till detta stora fascinerande land. Bilder som berörde, var tankeväckande och överraskande.

En fantastisk eftermiddag tillsammans med intresserade, kunskapstörstande trädgårdsvänner. Tack alla som bidrog med frågor och reflektioner och särskilt tack till Håkan Stenström, som även lånat ut alla foton till detta inlägg på hemsidan!

 

Härdighet, jorden och plantering

 

 

Bilder från Kina

 

 

 

 

Föredrag om trädgårdsresa till Cotswolds den 3/2

Terminens första föredrag där även allmänheten var inbjuden gick av stapeln den 3 februari. Eva Gisslander och Anders Andersson gjorde en resa till Cotswolds i England juni/juli 2017. Nu presenterade de, med ord och bild, alla trädgårdar de besökte – ett 15-tal inalles. Det var inga små villatomter precis. Oerhört vackra miljöer med många spännande växtval, utsmyckningar och mängder av tips och inspiration. Tusen tack för att vi fick dela resan med er!

 

 

 

 

Den 13 januari startade vi upp studiecirkeln ”Från Frö till Planta”

Vi är 17 deltagare som sår fröer från perenna växte. Ett 80-tal olika sorter av örter, träd och buskar. Vi har köpt fröer, fått av andra medlemmar och samlat själva. Det är allt från klätterklockor, pioner, lönnar, granar, valnötter och vårlökar. Liljegruppen omfattar många olika sorter. Alla deltagare har prioriterat 15 sorter. Deltagarna kommer i sinom tid få plantor och eventuellt överskott tillfaller vår krets, att hamna på vinstbordet eller till försäljning. Alla sådder hamnade ute i snö och kyla i skydd av pallkragar och skuggväv, så att inte kråkfåglarna plockar bort etiketterna. Nu utrustar vi oss med en stor portion tålamod och väntar på att fröerna skall gro. Somligt kommer inte att visa sig förrän sommaren 2019. 21 april blir nästa träff. Då sår vi gruppen varmgroende fröer samt pratar om hur vi kan blanda egen planteringsjord.

 

 

 

 

Vårens och sommarens program 2018

finns nu tillgängligt under program. Programmet skickas också ut till samtliga medlemmar.