Om oss

STA Gotlandskretsen 2019

Styrelse  
Kenneth Tillberg tel: 070 332 6114 Ordförande
Torsten Rundby Vice ordförande

Anna Östmark Hedlén

Sekreterare

Lena Rydberg

Kassör

Eva-Marie Samuelsson

Ledamot

Berit Sernelius-Meier

Ledamot

Karl-Allan Nordblom

Suppleant

Pia-Ruth Hansson

Suppleant

Louise Hempf

Suppleant

Övriga funktionärer

 

Helena Uddholm

Anna Svensson

Webbmaster

Facebook-admin,

Växtmarknadsansvar

 

 

Carina Eklund, Anna Glas, Thomas Pettersson, Lillemor Rehnberg (styr.repr)

Programgrupp

Tina Nimmerfalk, Agneta Larsson, Lizz Gillhed, Elisabeth Johansson, Kerstin Petré, Pernilla Johansson, Eva-Lisa Arvidsson, Gunilla Wallin, Göran Wallin, Ulrika Friman

Resursgrupp

Maj-Gun Buskas (samordnare), Kerstin Petré, Maud Holmstedt, Ann Tingström, Birgitta Tell, Birgitta Nord, Tina Nimmerfalk, Agneta Larsson

Kaffegrupp

Valberedning

 

Eva-Lisa Arvidsson                                                      
Gullevi Dahlby

Sammankallande
Ledamot         

Revisorer

 

Nils-Åke Axelsson                                                          
Eva Gisslander                                                   
Iris Ronkvist

Sammankallande
Ledamot
Suppleant

 

PRESENTATION AV ALLA FUNKTIONÄRER

Kenneth Tillberg, ordförande

 

Jag är en trädgårdsamatör som med sambo och två katter bor strax norr om Slite i ett hus med en medelstor villaträdgård. Trädgården har ett marint tema och en del överraskande och roliga inslag. Min syn på trädgård är att det ska vara ett kreativt lekrum till gagn för kropp och själ. En pilsner i skuggan av seglet, ett parti kubb med grannar, motvillig rensning av någon rabatt och glädjen att plocka sina egenodlade persikor och vindruvor. Det är exempel på några aktiviteter. Kort sagt, en plats man tillbringar så mycket tid i man kan för att man vill.

 

Torsten Rundby, vice ordförande

 

Anna Östmark Hedlén, sekr

Jag är 57 år och kommer ursprungligen från Stockholm, men flyttade till Bergslagen för 25 år sedan. 2015 började jag arbeta på Region Gotland och sen dess delar jag min tid mellan Gotland och Bergslagen, halvtid på vardera stället, året runt. Mitt trädgårdsintresse har tagit mig genom fem olika trädgårdar i olika zoner och med olika förutsättningar. Att anlägga och skapa olika miljöer i samklang med platsens jordmån, växtzon mm tycker jag är intressant. Det ska vara inbjudande för insekter, fjärilar och fåglar samt naturligtvis för de människor som vistas i trädgården. Nu har jag fått möjlighet att helt från början skapa mitt trädgårdsparadis i Lokrume socken! När jag inte är i trädgården selar jag gärna tvärflöjt eller ägnar mig åt styrketräning.

 

Lena Rydberg, kassör

Är nybliven kassör, pensionär och gotlänning och ser fram emot att få sätta tänderna/händerna i 6000 m2 gräsmatta och försöka göra något bra av det. Fylla med växter t ex. Med ett förflutet som rådgivare, skötsel- och inköpsansvarig i olika trädgårdsbutiker de senast 15 åren så bestod mitt flyttlass av uppgrävda växter plus några möbler. Att få lägga min tid och mina krafter på den egna trädgården nu är en lyx efter att ha haft högsäsong den "bästa" tiden på året i många år. Att medlemskapet och engagemanget i STA har gett och ger mig nya trädgårdsvänner ser jag också som en lyx.

 

 

Eva-Marie Samuelsson, ledamot

Katten Aston och jag bor i ett hus mitt ute på en åker söder om Tingstäde, "Lilla huset på prärien". Min trädgård är vild och vacker med många pågående projekt. Den ger mig enormt mycket glädje och massvis av energi. Med några år kvar till pension så håller jag på att lära mig att odla, skörda och äta. Trädgården blir min pensionsförsäkring genom att tillföra mig en bättre ekonomi, friskvård, utrymme för kreativt skapande samt umgänge med nära och kära. Att få kontakt med Trädgårdsamatörerna ger mig möjlighet till ett vidgat socialt nätverk där man kan utbyta kunskaper, idéer samt inhämta inspiration. Nyfiket ser jag fram emot ett nytt trädgårdsår och jag tackar för förtroendet med att bli invald i styrelsen.

 

Berit Sernelius-Meier, ledamot

Jag föddes i Linköping men flyttade tidigt till Schweiz, där jag bodde i 30 år. Mitt trädgårdsintresse började redan i Schweiz där jag bodde på en stor gård och delade trädgård med Antroposopher som lärde mig allt om biodynamisk odling och om att vissa plantor hjälper varandra medan andra inte står ut med att växa bredvid varandra. När jag flyttade till Gotland 2005 till mitt torp från 1700-talet bestämde jag mig för att min trädgård skulle vara enkel, kärleksfull och anpassad efter huset så jag odlar rosor, pioner, vallmo, iris och andra perenner blandat med fluffiga sommarblomster. Mina rabatter är indelade i olika färgskalor och jag odlar även grönsaker i vackra färger i mitt orangeri. Jag gjuter i betong, trädgårdsfigurer och blomsterstöd och har alltid nya projekt på gång. Mitt egentliga yrke är kostymör och kläddesigner och jag har en syateljé på vinden i mitt hus. Jag brukar vara med i ÖA, dock inte detta år, då jag har en heltids ferietjänst som slöjdlärare i Visby. Jag ser fram emot att träffa er Trädgårdsamatörer och jag hoppas att jag kan tillföra lite idéer till föreningen.

 

 

Karl-Allan Nordblom, suppleant

Jag är 65 år och bor i Västerhejde strax söder omVisby. Är gift sedan 2005 med Beata och har tre vuxna barn i tidigare äktenskap. Jag är född i Fjällbacka/Väderöarna i norra Bohuslän. Mina förfäder är lotsar sedan minst 1500-talet. Efter kockutbildning och universitetsstudier, arbetade jag först som yrkesfiskare, sedan bytte jag jobb till försäljare av monteringsfärdiga hus, samt som byggkonsult. Samtidigt byggde jag upp och drev restaurang/värdshus och båttrafik på Väderöarna. Jag kan även titulera mig författare och konstnär, samt har erfarenhet som ledamot och ordförande från ett antal företags- och föreningsstyrelser, samt inom kommunpolitik. 2005 flyttade jag från Fjällbacka till Gotland, och arbetade med husförsäljning samt drev hotell i Visby tillsammans med min fru. Sedan 2011 har jag jobbat inom skolmåltid, samt varit engagerad politiskt. 2010 byggde vi ett lågenergihus vid Lunds i Västerhejde och trädgården har varit ett pågående projekt sedan dess. Intresset för odling har vuxit med tiden och delas mellan prydnads- och nyttoväxter. Den torra sandjorden och bristen på kommunalt vatten ställer krav på vad som fungerar att odla, men en 3 kubiks vattentank med regnvatten underlättar. Vi har ett orangeri och ett litet växthus som förenklar förodling under våren. Den torra sommaren 2018 fick till följd att delar av gräsmattan dog och blev istället helt nyanlagda rabatter med diverse blommande växter, träd och grusgångar.

 

 

Pia-Ruth Hansson, suppleant

 

Louise Hempf, suppleant

Medlem i STA.sedan 2016, att få tillgång till föredrag, kurser och att träffa människor med samma intresse har varit berikande.
Själv har jag sedan 40 år tillbaka i huvudsak ägnat mig åt grönsaksodling. Jag har en trädgård i Gammalgarn med sandjord och i regel mycket torra sommar med vattenbrist, konstigt nog är frysen full med grönsaker ändå varje höst. Att få arbeta i trädgården ger mig lugn, stimulerar min kreativitet och ger mig motion.

 

 

 

 


Sällskapet Trädgårdsamatörerna (STA) är en ideell förening med ca 7.000 medlemmar i de nordiska länderna, fördelade på 24 regionala kretsar. STA ansvarar för medlemsregistret, tidningen Trädgårdsamatören (TA) och för vår årliga frölista.