Blekinge

Medlemsresa till Blekinge 26-28 augusti 2022

I slutet av augusti gav sig 19 av föreningens medlemmar iväg på en fantastiskt lyckad bussresa till Blekinge. Med på resan var också busschauffören Peter Andersson som fick ett riktigt utmanade veckoslut när flera av besöken innebar små smala vägar med mycket vegetation.

 

 

Det blev en tidig start på fredagsmorgonen där vi samlades i Visby för att lämna bagaget i bussen innan avfärd mot Oskarshamn. Väl på fastlandet var första stoppet Villa Famiglia i Vassmolösa, där vi åt lunch i den italienskinspirerade trädgården. Här finns även en butik som säljer inredning och krukor och trädgårdsdekorationer.

Efter lunch gick färden till Oxabackens trädgård, långt ute på Tornhamnslandet i Karlskrona skärgård. Här har Mai-Kathe Westlund och hennes man en stor naturtomt med fantastisk utsikt över havet och skärgården, men även odlingar. I växthuset bjöds på fika och pelargonförsäljning och utanför fanns fler spännande plantor till försäljning.

I Ronneby checkade vi in på Hotell Villa Vesta, alldeles intill Ronnebyån. Det är ett litet och mycket mysigt hotell med bara 20 platser så vi hade hela stället för oss själva de två nätterna vi bodde där.

Middagen intogs gemensamt på golfklubben i Ronneby och även där hade vi stället för oss själva.

Lördagen blev intensiv, med många intryck. På förmiddagen åkte vi till Bromölla, där vi först besökte Marianne Stenqvist. Hon har en prunkande trädgård på lerjord där allt verkar växa sig större än vad vi är vana vid här hemma.Bland annat fanns flera gigantiska frilandshibiskusar i olika färger. Utbudet av plantor till försäljning var stort och många försåg sig från det uppdukade långbordet.

Inte långt från Stenquists bor konstnärsparet Birgitta Liljedahl Andersson och Eric Andersson. De var särskilt glada över vårt besök eftersom det blev den enda visningen i deras trädgård den här sommaren. Trädgården består av sju olika rum, med mycket rhododendron, formklippta träd och buskar, japanska lönnar och konst.

Lördagens lunch intogs på Jernaviks camping där några även passade på att ta ett dopp i havet.

Nästa stopp blev i Svenmanska parken i Bräkne-Hoby där STA Blekingekretsen har ett pågående projekt med en trädgård som anlades 1952 och som sedan föll i glömska och var helt igenvuxen innan en grupp entusiaster tog tag i det gedigna arbetet att rädda och utveckla parken. Idag används den av både föreningar, skolor och allmänhet.

På söndagen besökte vi landskapsartitekterna Eva och Roland Gustavsson som bor i en trävilla nära Ronneby brunnspark. Huset är byggt 1904 och spelar stor roll för hela trädgårdsupplevelsen. Här finns oändligt många formklippta häckar och smala vindlande gångar, och även återvändsgränder eller blindgångar: "Ibland behöver man stanna upp och bara inse att man måste vända om", säger Roland.

I Bräkne-Hoby besökte vi också Ulla och Åke Persson i deras, enligt dem själva, typiskt blekingska trädgård. En mycket lekfull och kuperad trädgård med många roliga och oväntade inslag. Ulla är den som har bäst koll på växterna, medan Åke är en mycket underhållande berättare som också delade med sig av tips på hur man gjuter betongkrukor som håller i decennier.

Under helgen pågick även en trädgårdsmässa i Ronneby brunnspark som de flesta passade på att besöka och det blev en hel del inhandlat även där. Tack och lov för att det fanns gott om plats på bussen. Sommarvädret räckte inte riktigt hela vägen och det blev ett ganska blött sista besök på mässan.

Sista stoppet, på väg tillbaka till färjan i Oskarshamn, blev på Demånes Värld i Edestad där vi träffade konstnären Susanne Demåne. Mängder av hennes konstverk visas både inomhus och utomhus. Här är det inte konsten som ska förhöja trädgården utan tvärtom, trädgården är utformad för att framhäva konsten.